Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Gellert Hotel Palace
Η πρόσοψη του Gellert Hotel Palace, ενός κτηρίου που χρολογείται από το 1896, όταν χτίστηκε για τον εορτασμό των χιλιοστών γενεθλίων της Ουγγαρίας. (alessandro0770 / Shutterstock.com)

Gellert Palace Hotel
Στους πρόποδες του λόφου Γκέλερτ, το ξενοδοχείο και τα λουτρά με το ίδιο όνομα είναι δύο αληθινά αριστουργήματα της άρ νουβό αρχιτεκτονικής με χρωματιστά βιτρό, σκαλιστές κολώνες, ροκοκό τοιχογραφίες, πολύχρωμα μωσαϊκά και καμπυλόγραμμα μεταλλικά κάγκελα.
Χτίστηκαν ανάμεσα στο 1912 και το 1918, όταν το καλλιτεχνικό ρεύμα της αρ νουβό ήταν στις μεγάλες του δόξες,  καταστράφηκαν στους βομβαρδισμούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά στη συνέχεια αναπαλαιώθηκαν. Το συγκρότημα των λουτρών διαθέτει δύο μεγάλες κεντρικές πισίνες, η μία με θερμοκρασία 36 και η άλλη με 38ο C, αλλά και δύο εξωτερικές, μία με τεχνητά κύματα και μία που αφρίζει σαν τζακούζι. Επιπλέον, προσφέρουν και δεκάδες μικρές πισίνες οι οποίες γεμίζουν με μεταλλικό νερό από τις θερμές πηγές. Το νερό περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, χλώριο, φθόριο και θειάφι. Οι ιατρικές ενδείξεις για τη χρήση του περιλαμβάνουν τις ασθένειες των αρθρώσεων, προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, νευραλγία, αγγειοπάθειες, ασθένειες του κυκλοφορικού και αναπνευστικά προβλήματα. INFO: Η είσοδος στο σπα και η χρήση των εγκαταστάσεών του κοστίζει 10 ευρώ. Το δίκλινο δωμάτιο στο ξενοδοχείο Danubius Hotel Gellert στοιχίζει 114 ευρώ (www.danubiushotels.com).

Η Βουδαπέστη
Οι ιστορικές γέφυρες, τα παλάτια και τα κτήρια της αισθητικής αρ νουβό συνθέτουν μία ατμόσφαιρα σαν κινηματογραφικό σκηνικό για προπολεμικό δράμα. Γι' αυτό, άλλωστε, και η Μαντόνα διάλεξε να γυρίσει μερικές σκηνές από την «Εβίτα» στη Βουδαπέστη. Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, γνωστή και ως «Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης», αποτελείται από τη Βούδα και την Πέστη. Οι δύο πόλεις χωρίζονται από το Δούναβη αλλά ενώνονται από έξι γέφυρες στολισμένες περίτεχνα, η μία πιο όμορφη από την άλλη. Επισκεπτόμαστε την Πλατεία Ηρώων, περπατάμε στα γραφικά σοκάκια του ιστορικού κέντρου, ανεβαίνουμε στο λόφο Γκέλερτ για να θαυμάσουμε τη θέα στην πόλη. Τα ιαματικά λουτρά αποτελούν μέρος της καθημερινότητας της πόλης αφού εδώ πηγάζουν περισσότεροι από 100 θερμοί πίδακες. Οι αρχαίοι ρωμαίοι διαμόρφωσαν τα πρώτα σπα πριν από 2000 χρόνια. Στη νεώτερη ιστορία, οι τούρκοι έχτισαν μεγαλοπρεπή λουτρά με μαρμάρινα χαμάμ και οι Αψβούργοι, οι μονάρχες της Αυστρίας, έβαλαν την πινελιά της πολυτέλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου